top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverSHIFT over

Reflecteren met SHIFT over

Hoe kan het kaartspel zo effectief mogelijk gebruikt worden? Hoe reflecteer je op je werkdag? Hoe zorg je voor een overzicht van al je reflecties?

 

"SHIFT over" helpt om een werkdag goed af te sluiten, door de activiteiten die op de kaartjes staan uit te voeren. Naast dat de activiteit op het kaartje zelf al een goede oefening is, is het ook belangrijk om goed te reflecteren. Op deze manier creëer je een overzicht voor jezelf en kom je erachter welke activiteiten voor jou het beste werken om je werkdag goed af te sluiten. Het spel "SHIFT over" is als het ware een zoektocht naar activiteiten waar jij je fijn bij voelt en die voor jou werken. Maar hoe doe je dit?


Allereerst is het belangrijk om een notitieboek bij te houden. Pak of koop een leeg notitieboek en gebruik deze alleen voor reflectie op de "SHIFT over" kaarten, zodat het makkelijk is om overzicht te houden. Hierin kan je bijvoorbeeld notities maken over hoe jouw werkdag is verlopen. Waar liep je vandaag tegen aan? Wat ging goed vandaag of wat kan beter de volgende keer? Doordat je de dagen bijhoudt in een notitieboek, creëer je een overzicht van alle dagen. Op deze manier kun je je eigen proces bijhouden. Je kunt zo gemakkelijk zien of je vooruitgang boekt en of je hebt gewerkt aan verbeterpunten. Maar daarnaast kun je ook terug kijken op positieve werkdagen, wat een goed gevoel met zich meebrengt.


In het kaartspel zitten kaarten die met reflectie te maken hebben. Gebruik deze kaarten zorgvuldig en schrijf deze reflecties ook op in het notitieboek. De reflectie kaarten zijn bedoelt om je een nieuwe manier van reflectie te bieden. Vind je deze opdrachten fijn? Probeer deze dan regelmatig te gebruiken voor jezelf.


Natuurlijk zijn niet alle kaarten reflectiekaarten, maar ook bij de andere kaarten is het van belang dat je goed reflecteert op de activiteiten die op deze kaarten staan. Zo kun je bijvoorbeeld opschrijven welke activiteiten je prettig vond en welke je minder fijn vond en waarom. Na het uitvoeren van één van de activiteiten, pak je je notitieboek erbij en probeer je de volgende vragen voor jezelf te beantwoorden;

  1. Hoe heb je deze activiteit ervaren?

  2. Is het gelukt om tijdens deze activiteit werk even los te laten?

  3. Sloot deze activiteit goed aan bij waar jij na je werkdag behoefte aan had?

  4. Wat heb je van deze activiteit geleerd?

  5. Hoe zou je de activiteit kunnen verbeteren zodat je er de volgende keer nog meer uithaalt?

  6. Zou je deze activiteit vaker herhalen na een werkdag?

Op deze manier krijg je een overzicht van activiteiten die jou persoonlijk helpen bij de afsluiting van je werkdag en zo weet je ook meteen welke activiteiten voor jou niet werken! De kaarten die goed bevallen zijn, kun je dan gemakkelijk gebruiken wanneer jij de behoefte hebt aan deze specifieke kaart(en). Zo heb je, na het uitvoeren van alle 52 kaarten, een eigen set kaarten samengesteld met activiteiten die jij prettig vindt om uit te voeren na je werkdag. Wanneer je deze kaarten meerdere keren hebt uitgevoerd en er elke keer op heb gereflecteerd met behulp van een notitieboek, kun je gemakkelijk jouw vooruitgang bekijken.


Als laatste is het belangrijk dat je reflectie niet gaat zien als een verplichting, maar juist als hulpmiddel voor jezelf. Reflecteren klinkt misschien 'zweverig' of 'saai', maar geef het een kans. Wie weet kom je er naar verloop van tijd wel achter dat dit is wat je nodig hebt of dat dit een last van je schouders af haalt. Het is zeker het proberen waard! Mocht je deze manier van reflecteren nou niet prettig vinden? Probeer dan voor jezelf te bedenken wat jij wel fijn vindt. Uiteindelijk gaat het er natuurlijk om dat jij het doet en dat het jou persoonlijk helpt. Zoek misschien een andere manier of gebruik een van de andere kaarten. Je kunt bijvoorbeeld ook de fijne kaarten op een andere stapel of plaats bewaren dan de minder fijne kaarten, waardoor je uiteindelijk ook een stapel met kaarten verzameld hebt die voor jou werken. Mediteren of gewoon even wandelen kan ook helpen als reflectie op je dag en deze kaarten zitten ook niet voor niets in het kaartspel van "SHIFT over". Als je al bekent bent met reflecteren, probeer dan eens een nieuwe uitdaging aan te gaan. Zijn er nieuwe manier om te reflecteren die je nog niet hebt geprobeerd? Probeer deze dan een keer uit. Een keer iets anders doen kan zeker geen kwaad! En voor iedereen geldt; reflecteren hoeft niet altijd alleen. Vind je het lastig om in je eentje op je werkdag te reflecteren? Praat er dan eens over met je collega's, vrienden of familie en gebruik de 'we-time' kaarten.


Heb je nog vragen of speelt er iets anders dat je graag wilt delen met ons? "SHIFT over" kan jou altijd meer informatie toereiken als je hier behoefte aan hebt en je vragen beantwoorden. Dus aarzel niet om contact met "SHIFT over" op te nemen!





16 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page